Gyors és finom
hozzávalók 4 főre:
60 dkg keksz (ez lehet sima háztartási keksz vagy kicsit édesebb változat is)
1 doboz mascarpone krém (vagy főzött krém ízlés szerinti mennyiségben) - ha jól emlékszem 250 grammos kiszerelésben lehet kapni
a mascarpone krémbe ízlés szerint cukor (én 4-5 evőkanállal szoktam beletenni), valamint kakaópor
a "piskóta" elkészítéséhez kb 1 dl folyadék - ez lehet kávé (felnőtteknél) de ha gyerekeknek készül inkább narancslé legyen.
a kekszet tördeld bele nagy darabokban egy tálba (amiben majd az egészet a hűtőbe teszed). Egy kekszet maximum 3-4 darabra törj szét.
Egy harmadát a keksznek tedd a tál aljára, terítsd szét, és locsold meg a fele folyadékkal (ne tocsogjon a folyadékban, csak álljon össze).
Tedd rá a krém egy harmadát, majd ismét a keksz, de most csak a maradék folyadék felét locsold rá, mivel erre megint krém kerül, majd megint keksz (a maradék folyadékkal meglocsolva) és a végén a maradék krém.
Tedd az egészet hűtőbe.
Én le szoktam fedni fóliával (vagy hidegen tartó edénynél ráteszem a tetejét de még nem zárom le).
Kb 2-3 óra alatt az egész kellemesen lehűl, és szeletelhetővé válik.
Tálaláskor tehetsz rá tejszínhabot, friss vagy konzerv gyümölcsöt, csokidarát - bármit, amit a család szeret.
Mascarpone helyett készíthetsz főzött vajkrémet, ott vagy várd meg amíg a krém kihűl, vagy hagyj hosszabb időt az édességnek arra, hogy szeletelhető legyen.
A mascarpones változatot gyerekek is el tudják készíteni.
3-4 napig hűtőben tartható, tökéletes marad az állaga.
Magamból kiindulva ez MINDENKINEK sikerül.
tegyél egy mikrózható edénybe
6 evőkanál cukrot
5 evőkanál lisztet
1 evőkanál kakaót
fél csomag vagy egy egy lapos evőkanál sütőport
keverd össze kicsit egy fakanállal
tegyél bele 3 egész tojást
1 evőkanál vizet
3 evőkanál olajat (sima konyhai olaj)
az egészet keverd össze egy fakanállal csomómentesre (kb 1 perc)
tedd mikróba (legmagasabb fokozat vagy 700 watt)
6 perc alatt kész a piskóta
4 perc után érdemes ellenőrizni egy fogvájóval
az én mikrós edényem kerek volt, 15 cm átmérőjű és 13 cm magas – mint egy kis fazék
a piskóta 6 cm magas lett
6 perc alatt teljesen készre “sült”, teljesen egyenletesen
egy mozdulattal kiborítható volt az edényből
ha nagyobb átmérőjű az edényed – akkor valszeg hamarabb is kész lesz a piskóta, mint 6 perc
ugyanúgy tehetsz rá bármilyen krémet, lekvárt, pudingot – mint bármi más piskótára.
kávé, tea, kakaó mellé mint kalács fogyasztható
kicsit töményebb mint a hagyományos piskóta de nagyon finom
jó étvágyat nektek hozzá